5 tips voor ligduurverkorting

Door bezuinigingen en toenemende marktwerking komt er steeds meer nadruk op doelmatigheid en kwaliteit binnen ziekenhuizen. We zien steeds vaker dat ziekenhuizen het aantal bedden op verpleegafdelingen afbouwen, waardoor de druk op het beddenhuis toeneemt: ‘We liggen vol!’. Intern zorgt dit voor opstopping in de doorstroom van de SEH naar de verpleegafdeling. Een belangrijk thema is dan het terugdringen van extra ligduur die niet medisch noodzakelijk is. Dit is beter voor de patiënt, verkort wachtlijsten en bespaart kosten. Deze langer dan noodzakelijke ligduur komt vaak voort uit logistieke inefficiëntie en het niet volgen van de afgesproken zorgpaden.

Hoe pak je een dergelijke situatie nu efficiënt aan en hoe ga je aan de slag met ligduurverkorting? Q-Consult Zorg zet 5 praktische tips voor u op een rij.

Lees ook ons artikel ‘Specialist staat centraal bij ligduurreductie’ uit BoardRoom Zorg, over de ligduur-verkorting van 21% in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). U vindt het artikel in de download.