Intervisiebijeenkomst: Integraal capaciteitsmanagement

Veel zorgorganisaties in Nederland hebben integraal capaciteitsmanagement op de agenda staan. Maar wat omvat ICM precies? Waar start je met de implementatie ervan? Welke stappen moet je nemen? En hoe rol je dit organisatie breed uit? Dit zijn veel gehoorde vragen en hier zullen we bij stilstaan op de intervisie integraal capaciteitsmanagement.

Hoe integraal capaciteitsmanagement is ingericht, welke aspecten goed werken en wat struikelblokken zijn, verschilt per organisatie. Toch kunnen organisaties die bezig zijn met het integraal inrichten van capaciteiten veel van elkaar leren! Tijdens deze intervisie nemen we samen integraal capaciteitsmanagement onder de loep, om zo handvatten te bieden en inspiratie op te doen om dit binnen de organisatie verder op te zetten.

Wat is integraal capaciteitsmanagement?
Goede afstemming tussen zorgvraag en zorgaanbod is cruciaal voor een zorginstelling. De treeknormen voor toegangs- en wachttijden, vraag om kostenbeheersing en een continu veranderende omgeving vragen om optimale benutting en flexibele inzet van capaciteiten. Integraal capaciteitsmanagement (ICM) biedt mogelijkheden voor het inzichtelijk maken van capaciteiten, het optimaal afstemmen van deze capaciteit en het inspelen op de steeds veranderende zorgvraag.

Het opzetten van integraal capaciteitsmanagement vraagt veel van organisaties. Het kan een proces zijn wat lastig te overzien is en dat maakt het moeilijk om hier draagvlak voor te creëren binnen de gehele organisatie. Wat is nodig om integraal capaciteitsmanagement op te zetten en de volgende stap te zetten om te blijven verbeteren? Hier krijgen deelnemers inzicht in tijdens deze bijeenkomst. Wij nemen onze eigen ervaring mee vanuit verschillende zorgorganisaties en bieden handvatten voor de volgende stap. Ook vragen we een actieve bijdrage van deelnemers, zodat we van elkaars ervaringen kunnen leren.

Voor wie?
Deze bijeenkomst is interessant voor organisaties die willen starten met integraal capaciteitsmanagement of die al een begin hebben gemaakt en graag verder aan de slag willen gaan. Gezien deze eerste stappen, is deze bijeenkomst minder geschikt voor organisaties die al erg ver zijn met integraal capaciteitsmanagement. Bent u adviseur zorglogistiek/capaciteitsmanagement, afdelingsmanager, teamleider, medisch manager, vakgroepmanager of beleidsadviseur? Dan nodigen we u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

Heeft u vragen over of deze intervisie voor u geschikt is? Neem dan contact op met Sanne van Logten.

Programma
Tijdens deze intervisiebijeenkomst staan wij stil bij de volgende vragen:

 • Wat is integraal capaciteitsmanagement?
 • Waarom is het nodig om integraal capaciteitsmanagement op te zetten?
 • Hoe organiseer je integraal capaciteitsmanagement in de organisatie?
 • Wat zijn de randvoorwaarden om het goed te organiseren?
 • Wat zijn de eerste stappen om ICM verder te brengen in de organisatie?

Wij hebben een quickscan ontwikkeld om in kaart te brengen hoe organisaties in staat zijn om in te spelen op de vijf elementen van ICM. Benieuwd naar deze quickscan? Vraag hier meer informatie aan

 • Datum: di 28-01-2020
 • Tijd: 16:00 - 20.00 (inclusief soep en broodjes)
 • Locatie: Oudlaan 4, Utrecht
 • Deelname:

  deelname is kosteloos. Wanneer u zich minder dan 48 uur van tevoren afmeldt, brengen wij € 25,- in rekening.

Inschrijven voor deze bijeenkomst
Lees hier onze privacyverklaring