Intervisiebijeenkomst: Incident- en calamiteitenonderzoek (gevorderd)

Het innoveren van uw onderzoeksproces en -commissie

Incident- en calamiteitenonderzoek (gevorderd)

Wij nodigen u graag uit voor de intervisiebijeenkomst over innovatie in uw incident- en calamiteitenonderzoek. Na de succesvolle intervisie over openheid in 2017 en continu leren en inzetten van groepsgesprekken in 2018, kijken we dit jaar graag samen met u naar het innoveren van uw (calamiteiten)onderzoek.

De afgelopen jaren heeft u geïnvesteerd in het organiseren van de juiste randvoorwaarden voor calamiteitenonderzoek. Er staat een getraind(e) onderzoeksteam/-commissie en het proces van melding tot rapportage staat. U bent klaar voor een volgende stap om de puntjes op de i te zetten en wellicht ook om te innoveren.

Tijdens de trainingen die we geven en de onderzoeken die we doen zien we geregeld innovaties. Deze willen we tijdens deze intervisie met u uitdiepen.

Het programma
Op het programma staan o.a. de volgende onderwerpen:

  • Creatief omgaan met de analysemethodieken. Wanneer is de oorzakenboom handig, wat is de kracht van een proces(veranderings)analyse of wanneer zet je de visgraat juist in? We zijn benieuwd naar jullie praktijkvoorbeelden!
  • Hoe kunt u écht leren van basisoorzaken? Hoe komt het toch dat eenzelfde basisoorzaak terugkomt binnen uw organisatie? Hoe kan een onderzoeker hierin een rol spelen?
  • Openheid tussen zorginstellingen; leren met en van elkaar. We horen graag voorbeelden uit de praktijk en brengen ook eigen voorbeelden mee. Hoe zouden we als zorgorganisaties actiever van/met elkaar kunnen leren?
  • Toepassen van Safety II gedachte tijdens een calamiteitenonderzoek. De kracht van een andere toon/woorden in je vraagstelling als onderzoeker kan maken dat het gesprek nog meer open plaatsvindt en de geïnterviewde actiever nadenkt in het verbeteren van het proces/systeem.

Graag nodigen wij u op dinsdag 26 maart uit om met ons en uw collegazorginstellingen, in gesprek te gaan over innovaties die u kunt toepassen in uw onderzoeksproces. Hierin brengen we uiteraard onze eigen ervaring uit de praktijk mee!

Voor wie?
Deze bijeenkomst is interessant voor kwaliteitsmanagers, -adviseurs en –medewerkers en coördinatoren van incidentonderzoeksteams en calamiteitencommissies uit zowel de ziekenhuis- als langdurige zorgsector. Intervisies uit 2017-2018 leren ons dat we in het plenaire deel veel van elkaars sectoren kunnen leren. Voor de sparsessies gaan we per eigen sector uit elkaar, om zo maatwerk te leveren.

Deze intervisiebijeenkomst is alleen geschikt voor zorginstellingen met een reeds functionerende onderzoekscommissie. We willen in deze intervisie graag een stap verder zetten.

  • Datum: di 26-03-2019
  • Tijd: 16:00 - 20.00 (inclusief soep en broodjes)
  • Locatie: Oudlaan 4, Utrecht
  • Deelname:

    deelname is kosteloos. Wanneer u zich minder dan 48 uur van tevoren afmeldt, brengen wij € 25,- in rekening.

Inschrijven voor deze bijeenkomst
Lees hier onze privacyverklaring