Dashboards voor de zorg

Zorgorganisaties registreren dagelijks grote hoeveelheden data waar veel waardevolle informatie in verscholen zit. Soms is deze informatie onoverzichtelijk. Dit is zonde, want een helder overzicht van de stand van zaken is waardevol voor organisaties. Dit maakt dat er gestuurd kan worden op het gebied van registratiefouten, patiënten- of cliëntenverloop, wachttijden, werknemersbezetting en financiële risico’s. Dashboards maken dit mogelijk.

Wat zijn dashboards?
Met dashboards worden datasets gestrucuteerd en gevisualiseerd, waarbij de data vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Met één druk op de knop kan er gewisseld worden van invalshoek en kan er ingezoomd worden op dieperliggende niveaus. Zo kan eenvoudig de verschillen en overeenkomsten tussen afdelingen en individuen, maar ook tussen periodes in de tijd, inzichtelijk gemaakt worden. Er zijn verschillende tools die dashboards mogelijk maken, Excel is daar één van. Vanwege haar flexibiliteit en veelzijdige toepassing maken wij hier vaak gebruik van.

Dashboards voor zorgorganisaties
Vaak is de vertaalslag van ruwe data naar dashboards complex. Het gaat niet alleen om de vertaalslag van ‘kale’ data tot waardevolle informatie. Het gaat ook over weten wat te meten. Dit vraagt wat van organisaties op strategisch, procesmatig en inhoudelijk vlak. Wij helpen organisaties bij het vinden van de juiste sturing. Onze consultants hebben ruime ervaring met het begeleiden en helpen ontwikkelen van waardevolle dashboards die van toepassing zijn op de organisatie en strategische doelstellingen.

Zelf aan de slag met dashboards
Vaardigheden voor het maken van dashboards kunnen ook aangeleerd worden. Via onze partner Q-Academy bieden wij trainingen voor Excelvaardigheden aan. Tijdens deze training leren deelnemers hoe dashboards gemaakt kunnen worden in het flexibele, veelzijdige en betaalbare softwareprogramma Excel. Hierdoor kunnen zij in de toekomst zelf aan de slag met dashboards. Ook kunnen zijn de door ons gebouwde dashboards dan zelf onderhouden.  

Tijdens een training worden alle benodigde stappen, zoals het maken van een gestructureerde dataset, het creëren van interactie tussen een draaitabel en het dashboard en het visualiseren van de data in een grafiek die mee verandert met de gemaakte selecties, doorlopen. Het resultaat: een compleet en dynamisch dashboard en de kennis om hiermee zelf aan de slag te gaan.

Voorbeeld dashboards in Excel

Meer weten over dashboards in de zorg of trainingen op dit gebied? Neem dan contact op met onderstaande consultants.