Afstudeeropdracht integraal capaciteitsmanagement

Goede afstemming tussen zorgvraag en zorgaanbod is cruciaal voor zorgorganisaties. De treeknormen voor toegangs- en wachttijden, vraag om kostenbeheersing en een continu veranderende omgeving vragen om optimale benutting en flexibele inzet van capaciteiten. Daarnaast is het de behoefte van de patiënt en de zorgprofessional om de juiste zorg te ontvangen en te leveren op het juiste moment. Integraal capaciteitsmanagement (ICM) zorgt voor inzicht in de beschikbare capaciteiten binnen de organisatie en voor het optimaal afstemmen van de beschikbare capaciteiten op de vaak veranderende zorgvraag. Wij zoeken een afstudeerder die naar dit actuele onderwerp verder onderzoek wil doen.

Opdrachtomschrijving en doelstelling
Tijdens deze afstudeeropdracht ga jij je richten op de verschillende elementen die een organisatie nodig heeft om ICM effectief in te kunnen bedden in de organisatie. Dit doe je in eerste instantie door literatuuronderzoek, waarbij ook gekeken kan worden naar capaciteitsmanagement in organisaties buiten de zorg. Daarnaast ga je aan de hand van interviews (en vragenlijsten) uitdiepen hoe organisaties er nu voor staan wat betreft ICM. Daarbij is het vooral interessant wat nou maakt dat de ICM wél of niet succesvol in een zorgorganisatie is ingebed. Het in kaart brengen van deze knelpunten en succesfactoren kunnen de basis zijn voor het opstellen van een effectief implementatieplan voor ICM.

Voor deze afstudeeropdracht zal je bij verschillende zorgorganisaties langs gaan en een kijkje in de keuken nemen. Daarnaast krijg je een goede kijk in de keuken van Q-Consult Zorg waarbij je de kans krijgt om mee te gaan naar verschillende trainingen (denk o.a. aan: lean management, zorglogistiek en continu verbeteren) en een bijdrage te leveren aan opdrachten van onze consultants. Zo krijg je een beter beeld van hoe het leven van een consultant in de zorg eruit ziet en welke thema’s nu spelen in de zorg. Bij dit alles krijg je begeleiding, zowel inhoudelijk als op het proces, van twee consultants. Naast wekelijks contact zullen we elke 2/3 weken met elkaar om de tafel gaan om met je mee te denken. Ook is er natuurlijk tijd voor gezelligheid, denk aan de vrijdagmiddagborrels en informele activiteiten.

Profiel kandidaat 
Voor deze opdracht zoeken wij een masterstudent met interesse in de zorg. Je volgt een studie gezondheidswetenschappen, bedrijfskunde, technische bedrijfskunde of aanverwant. Je bent in staat om een gedegen onderzoek op te zetten, buiten de gebaande paden te denken en je schroomt niet om contact met zorgorganisaties te zoeken. Je maakt makkelijk verbinding en kijkt met een open en frisse blik naar de zorg. Het is belangrijk dat je zelfstandig kan werken en het tijdig aangeeft wanneer je ergens tegen aan loopt.

Enthousiast geworden?
Wij ontvangen graag je CV en motivatie voor 1 juli via solliciteren@qconsultzorg.nl. Neem bij vragen gerust contact op met Alice van der Linden (HR-adviseur), via alice.van.der.linden@qconsultzorg.nl of 06-265 540 40.