Afstudeeropdracht "schadelast prognose ziekenhuizen"

Afstudeeropdracht schadelast prognose ziekenhuizen

Voor Q-Consult Zorg zijn we op zoek naar een masterstudent die affiniteit heeft met de gezondheidszorg en aan de slag wilt gaan met een "schadelast prognose".

Jouw werkplek

Q-Consult Zorg is een groot landelijk consultantbureau gericht op de bedrijfsvoering in de zorg. Met ruim 100 consultants denken we over nieuwe werkwijzen, nieuwe ambities en nieuwe inzichten in zorgorganisaties. Specifiek op het gebied van financiën, data, doelmatigheid en kwaliteit & veiligheid. En inclusief een soepele implementatie in de dagelijkse praktijk.

Context afstudeeropdracht

Binnen de ziekenhuizen worden maandelijks prognoses gemaakt over de omzet, aangeduid als “schadelast prognose”. Dit is nodig om te kunnen sturen op de omzetafspraken met de zorgverzekeraars. Een overschrijding van die afspraken wordt namelijk niet vergoed en een lagere omzet is ook een risico.

De bestaande modellen gaan uit van seizoenspatronen op basis van historische productie. De schadelastprognose modellen die gebaseerd zijn op geregistreerde dbc’s en verrichtingen worden steeds minder betrouwbaar door trendbreuken door corona (zorgvermijding / inhaalzorg). Daarnaast zien we een hoog verzuim en lastige arbeidsmarkt waardoor belangrijke capaciteiten als de OK niet volledig benut kunnen worden, dit voegt nog meer onbetrouwbaarheid toe. 

Q-Consult Zorg wil graag onderzoeken in hoeverre het toevoegen van verwijsbrieven en planningen de kwaliteit van een prognose kan verbeteren. Ons doel is om de bestaande modellen te verbeteren, zodanig dat ziekenhuizen voortaan zelf kunnen voorspellen en dit niet langer hoeven uit te besteden.
 

Jouw rol

Tijdens de afstudeeropdracht ga jij je allereerst richten op de opbouw van de huidige modellen. Dit doe je in eerste instantie door een literatuurstudie uit te voeren. Daarna ga je bij (een van) onze klanten kijken. Vervolgens ga je onder onze begeleiding het model door ontwikkelen en verbeteren binnen een pilot ziekenhuis. 

Voor deze afstudeeropdracht ga je bij een/verschillende organisatie(s) langs om een kijkje in de keuken nemen. Daarnaast krijg je een goede kijk in de keuken van Q-Consult Zorg waarbij je de kans krijgt om mee te gaan naar verschillende trainingen en een bijdrage te leveren aan opdrachten van de consultants van Q-Consult Zorg. Zo krijg je een beter beeld van hoe het leven van een consultant in de zorg eruitziet en welke thema’s momenteel in de zorg spelen. Bij dit alles krijg je begeleiding, zowel inhoudelijk als op het proces, van twee consultants. Naast wekelijks contact zullen we elke twee weken met elkaar om de tafel gaan om met je mee te denken. Ook is er natuurlijk tijd voor gezelligheid, denk aan de vrijdagmiddagborrel en informele activiteiten. 

Wat Q-Consult Zorg biedt:

  • Kijkje in de keuken bij een/verschillende zorgorganisatie(s) en bij Q-Consult Zorg
  • Persoonlijke begeleiding van twee consultants 
  • Het mogen uitvoeren van een maatschappelijk relevant onderzoek
  • Deelname aan teamontwikkeling, kwaliteitstrainingen en vaardigheidstrainingen

Wat Q-Consult Zorg vraagt:

Voor deze opdracht zoeken wij een masterstudent met interesse in de zorg. Je volgt een technische studie, danwel een studie bedrijfskunde, medische informatica, biomedische wetenschappen of technische bedrijfskunde. Je bent in staat om een gedegen onderzoek op te zetten, buiten de gebaande paden te denken en je schroomt niet om contact met zorgorganisaties te zoeken. Je maakt makkelijk verbinding en kijkt met een open en frisse blik naar de zorg. Je hebt interesse in met name kwalitatief onderzoek, maar hebt zeker oog voor het onderbouwen van je conclusies met data en de techniek erachter. Het is belangrijk dat je zelfstandig kan werken en het tijdig aangeeft wanneer je ergens tegen aanloopt.

De afstudeeropdracht start in overleg (bij voorkeur start de opdracht in januari/februari 2023).
 

Wie zijn wij?

Klik hier voor meer informatie >>

Ga jij de uitdaging aan?

Heb jij zin om bij ons te komen afstuderen? Solliciteer dan via de website van Q-Talent. Voor meer inhoudelijke informatie over deze afstudeeropdracht kun je contact opnemen met Maaike Nijbroek, senior consultant.