q-zorg-cultuurfoto-sio99-1066-2

Integraal capaciteitsmanagement

Structureel capaciteitsmanagement geeft organisaties inzicht. En grip op de zorgvraag en de beschikbare capaciteit in de gehele keten, nu en in de toekomst. Is jouw organisatie al bezig met integraal capaciteitsmanagement en ben je klaar voor de volgende stap? Wij denken graag met je mee! 

advies-1

Balans in vraag en aanbod

coaching-1

Continu en snel bijsturen

samen-doen-1

Optimale personele inzet

Q-Academie cursus

Capaciteitsmanagement in de kliniek.

Start cursus: 02-04-2024

Waarom integraal capaciteitsmanagement?

De uitdagingen in de zorg zijn groot met een alsmaar stijgende zorgvraag en een steeds krapper wordende arbeidsmarkt. Het is belangrijk om goed om te gaan met de schaarse capaciteit en hierop te sturen. Integraal capaciteitsmanagement biedt handvatten om op een gestructureerde manier grip te krijgen op deze ontwikkelingen. 

 

Verder is het verstandig om:

  • de capaciteitsbegroting integraal onderdeel te maken van de (B)P&C cyclus.
  • een overleg- en besluitvormingsstructuur in te richten.
  • aandacht te schenken aan duurzame inzetbaarheid van medewerker.

Op deze manier creëer je een goede balans in de zorgvraag en het zorgaanbod. 

Hoe kunnen wij je helpen?

Optimalisatie

Wij bieden ondersteuning bij het inrichten of optimaliseren van capaciteitsmanagement binnen één capaciteits-onderdeel (m.b.v. het RIV-model). Onze adviseurs werken vanuit verschillende rollen. Bijvoorbeeld: projectleider, projectondersteuner, interim ICM manager of ICM-adviseur, coach of trainer. Samen met jou bekijken we wat voor jouw vraagstuk het meest passend is. 

 

Juiste overlegstructuur

Onze kracht ligt bij het breed meedenken over welk overleg- en besluitstructuur (SPO/TPO/OPO) passend is bij jouw organisatie of bij de regio. Om zo goed te sturen op de doorontwikkeling van de huidige overlegstructuur. Ook denken we breed mee in de positionering van ICM.  

Overige ondersteuning

Het creëren en inrichten van stuurinformatie binnen de eigen organisatie met ondersteuning van BI-experts. Of het opzetten of verbeteren van de capaciteitsbegroting in relatie tot de productiebegroting. Of een duurzame inzetbaarheid van je personeel. Ook hiervoor kun je bij ons terecht.

 

q-zorg-kim-sf-v2

"Integraal capaciteitsmanagement (ICM) zorgt voor inzicht in de beschikbare capaciteiten en stelt organisaties in staat om deze zo optimaal mogelijk af te stemmen op de dynamische zorgvraag."

Kim Rietjens, Medior Adviseur

Meer weten? Bel ons!

q-zorg-frank-def
Cookie-instellingen
Selecteer de gewenste cookie-instellingen: