q-zorg-cultuurfoto-sio99-1066-kopie-1440-x-700

Samen Beslissen

Samen Beslissen is het proces waarin de zorgverlener en patiënt gezamenlijk bespreken welke zorg het beste past bij de situatie en behoeftes van de patiënt. Voor het ondersteunen van dit gesprek komen wij graag in beeld. Ga je hiermee aan de slag? Neem dan contact met ons op.

samen-doen-1

Meer tevreden patiënten en cliënten 

ziekenhuiszorg-1

Draagt bij aan passende zorg 

advies-1

Verstevigen betrokkenheid patiënten en cliënten

Patiëntparticipatie neemt steeds meer toe

Zorgprofessional en patiënt hebben elkaar nodig om tot passende zorg te komen. Sommige zorgprofessionals denken dat het bespreken van keuzemogelijkheden te ingewikkeld is voor hun patiënten of cliënten. Daarnaast bereiden patiënten zich nog te vaak niet goed voor op een gesprek. Dit alles kan ertoe leiden dat cliënten zorg krijgen waar ze niet bewust voor hebben gekozen. Of zelfs helemaal niet achter staan. Ondanks dat veel zorgprofessionals al proberen hun patiënten te betrekken bij de behandeling of begeleiding, is er nog veel te winnen. 

 

Goede, passende zorg als resultaat

Samen Beslissen kan het verschil maken tussen goede, passende zorg. En zorg waar mensen niet bewust voor gekozen hebben. Of zelfs niet helemaal achter staan. Belangrijk daarbij is om goed aan te sluiten bij de wensen en behoeften van de patiënt. Zonder daarbij de medische professionaliteit uit het oog te verliezen. Daarnaast spelen onbewuste voorkeuren, aannames en interpretaties een rol en hebben daarmee invloed op de gesprekken. Het is daarom belangrijk om hier bewust van te zijn en ook in ondersteund te worden.

Hoe kunnen wij je helpen?

Een gelijkwaardige relatie tussen patiënt en zorgprofessional is de basis voor passende zorg en gezondheid. Een goede visie op patiëntparticipatie is daarbij een must. Samen Beslissen is daarmee een belangrijk middel om concreet invulling te geven aan patiëntparticipatie. Het proces van Samen Beslissen heeft begeleiding en ondersteuning nodig. Op zowel organisatie- en regioniveau ondersteunen onze adviseurs en trainers dit proces. Zorgprofessionals en organisaties trainen wij:

op de vaardigheden die nodig zijn voor het goede gesprek, op hun attitude en op hun kennis van Samen Beslissen. Dit doen wij door middel van de inbreng van eigen casussen, trainingsacteurs en onze jarenlange praktische ervaring. Zo ervaren zorgprofessionals dat zij direct daarna aan de slag kunnen in de praktijk. 

"De training Samen Beslissen was een succes. De training heeft specialisten bewuster gemaakt. Zelfs specialisten die dachten dat ze al veel samen beslisten."

Laurentius Ziekenhuis


Meer weten? Bel ons!

Marlou van Broekhoven

Senior Adviseur


  1. marlou.van.broekhoven@qconsultzorg.nl
  2. 06 - 50 88 26 70
q-zorg-marlou-def-blauw
q-zorg-astrid-def
Cookie-instellingen
Selecteer de gewenste cookie-instellingen: