Visie op kwaliteit - De Kwaliteitskeuken Een receptuur om de kwaliteit van zorg naar een volgend niveau te tillen 

Visie op kwaliteit - De Kwaliteitskeuken

Met De Kwaliteitskeuken bieden we organisaties een receptenboek voor het vormgeven van kwaliteit van zorg volgens de nieuwe visie op kwaliteit. Het boek geeft inspiratie, tips en praktische handvatten om de kwaliteit van zorg naar het volgende niveau te tillen. Als introductie op het receptenboek schetsen wij de belangrijkste ontwikkelingen en de daaruit voortgekomen visie op kwaliteit. 

Wat is De Kwaliteitskeuken?

In 2015 publiceerden we de eerste versie van ‘De Kwaliteitskeuken’. Hierin is beschreven hoe kwaliteit meer door mensen - de zorgmedewerkers - tot stand kan komen en minder door systemen en regels. Inmiddels zijn we ruim vijf jaar verder en daarom zijn we opnieuw met elkaar, met zorgorganisaties én experts het gesprek aangegaan. Dit heeft geleid tot een herziening van De Kwaliteitskeuken: een geheel vernieuwde receptuur. 

Het receptenboek bevat compacte recepten voor hernieuwing van de kwaliteit van zorg volgens de nieuwe visie op kwaliteit. Elk recept behandelt een thema en samengevoegd vormen deze recepten een overzichtelijk boek vol ideeën, methoden en zienswijzen die je inspireren om zelf aan de slag te gaan. In totaal zijn er 9 recepten gepubliceerd.
 

Wat levert het opnieuw aan de slag gaan met De Kwaliteitskeuken op?

1. Een hernieuwd kwaliteitsbeleid geënt op de visie en kernwaarden van de organisatie met:

  • Inhoud en dagelijkse praktijk van zorg als uitgangspunt (cliënt en professional);
  • Verbinding tussen primair proces en ondersteunende diensten;
  • Transparantie, focus en zicht op de vraagstukken en resultaten;
  • Meten wat je wilt weten en sturen op resultaten die ertoe doen.

2. Meetlat voor kwalitatief handelen: balans tussen kaders en vrije ruimte (wat moet vs. wat mag?)

3. Zicht op instrumenten die de organisatie en teams ondersteunen en faciliteren. 
 

Mee praten of aan de slag met de nieuwe visie op kwaliteit?

✔ Meld je aan voor de LinkedIngroep De Kwaliteitskeuken. We nodigen je graag uit daar jouw input en reactie te geven. Want kwaliteit is geen statisch geheel, maar blijft continu in ontwikkeling. 

✔ Meer weten over het gedachtegoed en hoe je op basis hiervan visie en beleid kunt vormgeven voor jouw organisatie? Bekijk dan de training Praktisch vormgeven aan de nieuwe visie op kwaliteit.

Vraag het receptenboek De Kwaliteitskeuken nu kosteloos aan!

Vul hieronder je contactgegevens in en ontvang in het najaar het receptenboek De Kwaliteitskeuken.

  •  
  •  
  •  
Lees hier onze privacyverklaring