datagedreven-werken-3

Robotic Process Automation (RPA) 

Zorgorganisaties krijgen en houden grip op hun bedrijfsvoering ter ondersteuning van de zorgprocessen door arbeidsbesparende geautomatiseerde processen (RPA) en meedenkende systemen (Artificial Intelligence). Heeft jouw zorgorganisatie een uitdaging op dit gebied? Maak een afspraak om te verkennen hoe wij je kunnen helpen.

contact-1

Minder administratieve lasten

jeugdhulp-1

Meer tijd
en aandacht voor de cliënt

projectmanagement-1

Hoge kwaliteit
lage foutmarge

Q-Academie

Administratieve lastenverlichting met RPA in de zorg

28 mei 2024


Meer tijd voor inhoudelijke taken dankzij RPA

Zorgmedewerkers zijn veel tijd kwijt aan administratieve lasten. Deze administratieve last leidt niet alleen tot veel gefrustreerde zorgmedewerkers, maar ook tot hoge kosten. Als zorgmanager en bestuurder wil je daarom meer grip krijgen op deze administratieve processen. Met Robotic Process Automation (RPA) kun je jouw zorgmedewerkers enorm ontlasten bij deze werkzaamheden. Want met RPA automatiseer je repetitieve taken automatiseren. En is het mogelijk om werkzaamheden efficiënter uit te voeren. Medewerkers krijgen hierdoor waardevolle tijd vrij voor meer inhoudelijke taken. Dit verlaagt de werkdruk en verhoogt het werkplezier.


Wat is RPA nu precies?

RPA is het automatiseren van repetitieve handelingen door het nabootsen van menselijke handelingen in bestaande ICT-systemen. Een softwarerobot kan net als een medewerker muis- en toetsenbordhandelingen uitvoeren. De robot kan in alle applicaties werken en tijdrovende en repeterende werkzaamheden overnemen. Mogelijke taken bestaan onder andere uit het (uit)lezen van websites en documenten (Excel, PDF, etc.), het openen en verplaatsen van bestanden en het uitvoeren van datacontroles.


Wat zijn de voordelen van RPA?

RPA wordt steeds vaker ingezet in onder andere zorgorganisaties om effectiever en efficiënter te werken en de cliënt/patiënt meer centraal te zetten. Er zijn veel voordelen van RPA te noemen. Hieronder hebben we een aantal voordelen van deze oplossing op een rij gezet:

• Minder administratieve lasten

• Meer controle over processen

• Snelheid & Flexibiliteit

• Meer werkplezier door inzet personeel op uitdagende werkzaamheden

• Hoge kwaliteit, lage foutmarge

• Meer tijd voor de cliënt

Hoe wij je helpen bij de implementatie

Workshop procesinventarisatie

Tijdens een workshop inventariseren we samen met de medewerkers bij welke processen de meeste knelpunten worden ervaren. In een adviesrapport beschrijven we deze processen. Vervolgens kijken we per proces of het mogelijk is om knelpunten weg te nemen door procesoptimalisatie of automatisering.

Projectmanagement en aanpak

Voordat we aan de slag gaan met de uitrol van RPA stellen we een business case op. Hierbij worden de kosten en baten inzichtelijk gemaakt van het proces dat in aanmerking komt voor RPA. Naast kwantitatieve aspecten is er ook er aandacht voor kwalitatieve aspecten, zoals zingeving en werkplezier.

Optimaliseren werkprocessen

Om zoveel mogelijk waarde met RPA te creëren is het verstandig om processen eerst te optimaliseren. Het is belangrijk om eerst vast te stellen dat in het proces geen inefficiënties aanwezig zijn. Zodat het proces effectief geautomatiseerd wordt. Wij helpen deze processen te optimaliseren.

Ontwikkeling softwarerobots

De ontwikkeling van de softwarerobots wordt gedaan door onze partner Tacstone Technology. Tacstone Technology is zeer ervaren op het gebied van RPA en heeft veel zorgorganisaties geholpen met de inzet van automation technologie.

interview-joost-zuurbier-en-mark-de-poorter

Tacstone Technology: onze partner op het gebied van RPA

Samen met Tacstone Technology hebben wij al vele RPA-implementaties uitgevoerd. Tacstone Technology brengt de technische kennis van RPA mee en Q-Consult Zorg heeft expertise op het gebied van zorgprocessen, wet- en regelgeving en project- en programmamanagement. Door het bundelen van onze krachten zorgen wij ervoor dat we eerst processen optimaliseren en dan pas automatiseren. We kijken kritisch naar de selectie van (zorg-) processen. En beoordelen of RPA de geschikte technologie is voor automatisering. Ook helpen we organisaties met de borging in de eigen organisatie. Door de samenwerking met Tacstone Technology kunnen wij zorgorganisaties ondersteunen bij alles wat komt kijken bij de implementatie van RPA. Zo zijn we een stevige expertisepartner voor zorgorganisaties. 

q-zorg-joost-z-sf-v2

"Door onze uitgebreide kennis van zorg- en administratieve processen, de werking van EPD’s/ECD’s, wet- en regelgeving en ervaring met project-, programma- en verandermanagement, kunnen wij zorgorganisaties goed ondersteunen bij het implementeren van RPA. Hierbij zorgen we ervoor dat de softwarerobot aansluit op de zorgprocessen en goed wordt geborgd in de organisatie. Door de samenwerking met Tacstone Technology, kunnen wij zorgorganisaties ondersteunen bij alles wat komt kijken bij de implementatie van RPA.”

Joost Zuurbier, Partner


Download onze RPA brochure


En krijg inzicht in:

  • Wat Robot Process Automation (RPA) nu precies is.
  • Wat de voordelen zijn van RPA
  • Wat je kunt automatiseren met een robot
  • Hoe wij je kunnen helpen bij de implementatie en het gebruik van RPA
li-banner-rpa-okt23

"Bij BuurtzorgT en De Zorggroep heeft Q-Consult Zorg samen met Tacstone Technology workshops georganiseerd om processen en knelpunten in kaart te brengen en het potentieel voor de inzet van RPA te bepalen."

Meer weten? Bel ons!

Joost Zuurbier

Principal Adviseur | Partner


  1. 06-55 73 57 95
  2. joost.zuurbier@qconsultzorg.nl
q-zorg-joost-z-sf-v2

Hessel Stuurman

Medior Adviseur


  1. 06-29 40 91 52
  2. hessel.stuurman@qconsultzorg.nl
q-zorg-hessel-sf-v2
Cookie-instellingen
Selecteer de gewenste cookie-instellingen: