Zorgprestatiemodel: aanhaken behandelaren en omgaan met indirecte tijd

Zorgprestatiemodel: aanhaken behandelaren en omgaan met indirecte tijd

Op donderdag 15 april vond de tweede intervisie uit de reeks over het Zorgprestatiemodel plaats. Met 60 deelnemers gingen we het gesprek aan over het aanhaken van behandelaren en hoe om te gaan met indirecte tijd. Benieuwd naar de belangrijkste inzichten en tips? We zetten ze voor je op een rij.

De intervisie trapten we af met een gesprek over de nieuwe specificaties die opgeleverd zijn ten behoeve van het Zorgprestatiemodel. Bij de tarieven valt op dat deze voor individuele consulten  ongeveer 1% lager liggen en per beroepscategorie levert de GZ-psycholoog met -3% het meest in. De groepsconsulten gaan fors omlaag met maar liefst 11%. De omvang van de groep heeft geen impact. Dit alles is voor aanbieders aanleiding om opnieuw te simuleren.

Tips voor het aanhaken van behandelaren & omgaan met indirecte tijd

Aanhaken behandelaren
•    Betrek je behandelaren niet pas op het laatste moment.
•    Laat behandelaren input leveren op specifieke onderwerpen.
•    Denk samen na over mogelijkheden om de registratie te vereenvoudigen.

Indirecte tijd
•    Neem behandelaren mee op het onderwerp.
•    De stap van volledig tijdschrijven naar geen indirecte tijd is groot, overweeg substappen.
•    Stel richtlijnen op voor planning en agendabeheer


Lees ook: 4 opvallende knelpunten in de simulatie Zorgprestatiemodel
 

Wat zijn de risico’s?

Bij het bespreken van de risico’s valt op dat veel zorgaanbieders ICT als toekomstig knelpunt signaleren. Daarnaast blijft het punt van liquiditeit en (eventuele) bevoorschotting een risico. Alle systeemwijzigingen uit het verleden bij ziekenhuizen, GGZ-instellingen en in het sociaal domein geven reden tot grote zorg.

Belangrijkste wijzigingen van het Zorgprestatiemodel weten?

Bekijk alle laatste informatie op de website van het Zorgprestatiemodel of vraag een samenvatting van de wijzigingen op bij Joost Zuurbier van Q-Consult Zorg.