Gebruiksvriendelijke templates en dashboards in Excel

Gebruiksvriendelijke templates en dashboards in Excel

Als gezonde organisatie wil je aan het roer staan en het overzicht hebben van waar je staat en welke koers je wilt varen. Op het hoogste niveau wil je geaggregeerd zien hoe je ‘er voor staat’ en kunnen inzoomen op verschillende organisatie onderdelen. Dit kan op verschillende gebieden, zoals de inzet van personeel, het consequent bijhouden van verbeterpunten en het monitoren van registratie- en declaratie trends over de tijd.

Om je hierbij te helpen, ontwikkelde Q-Consult Zorg een aantal visuele en gebruiksvriendelijke templates en dashboards in Excel. Denk hierbij aan een format waarin de context van de organisatie in beeld gebracht kan worden, een verbetermonitor, een HFMEA light tool en een ISO-tool. Over ieder van deze formats lees je hieronder meer. Indien je interesse hebt in één of meerdere formats dan kun je contact opnemen via samenwerken@qconsult.nl. We komen de formats dan graag kosteloos bij je langsbrengen.

Context van de organisatie in beeld

In het format ‘context van de organisatie in beeld’ maak je gemakkelijk een omgevingsanalyse, breng je je stakeholders in kaart, laat je zien welke issues er spelen bij de stakeholders en welke kansen en risico’s dit voor jouw organisatie oplevert. Het format bepaalt op basis van je gegevens automatisch een top 10 risico’s en kansen waarop je beheersmaatregelen kunt formuleren. Dit format biedt een mooie methode om de context van je organisatie in beeld te brengen en hierop te handelen (bijvoorbeeld als input voor de nieuwe jaarplannen) en die voldoet aan de normen vanuit ISO en HKZ.

Verbetermonitor

Vanuit diverse (kwaliteits)instrumenten krijg je verbeterpunten, maar hoe leg je de verbinding tussen de verschillende verbeterpunten en hoe behoud je het overzicht? Om hier invulling aan te geven, ontwikkelden we een verbetermonitor. Het enige wat je hoeft te doen, is het eenvoudige format consequent te vullen. Wij hebben het dashboard, dat zichzelf met jouw gegevens vult, voor je klaargezet. Je bouwt hiermee je eigen overzicht en kunt over de tijd heen de resultaten bijhouden. Ongefilterd zie je het overall resultaat, dus van alle organisatieonderdelen bij elkaar. Door te klikken op één van jouw locaties zoomt het dashboard in op alleen die locatie en bewegen alle grafieken hierin mee.

HFMEA light

Er zijn verschillende methoden waarmee je een prospectieve risico-inventarisatie (PRI) kunt uitvoeren. Eén ervan is de HFMEA light methode. Het is een methode waarmee je systematisch alle manieren waarop een proces kan falen, benoemt en beoordeelt op hun potentiële gevolgen. Ook breng je met deze methode in kaart welke maatregelen ingevoerd kunnen worden om de kans te beperken dat de faalwijze ontstaat of de effecten van het falen beperkt worden. 

ISO-tool

Benieuwd waar je staat met de implementatie van de ISO 9001:2015 norm in jouw organisatie? Vul de status per norm in dit format in en krijg snel overzicht. Daarnaast kun je per norm aangeven hoe je invulling geeft aan de norm en waar dit volgens jou geborgd is. Zo zorg je dat niet de norm leidend wordt, maar de bedoeling van je kwaliteitsmanagementsysteem.

Meer weten?

Neem dan contact op met een van de onderstaande consultants.