Digitalisering van zorg en gezondheid zet door!

Digitalisering van zorg en gezondheid zet door!

Staat digitalisering van zorg ook op de agenda binnen jouw zorgorganisatie en zijn jullie op zoek naar een flinke dosis inspiratie om de volgende stap te zetten? Dit voorjaar worden er verschillende congressen georganiseerd die ingaan op de ontwikkelingen binnen digitalisering van zorg en gezondheid. Hieronder lees je om welke congressen het gaat en hoe je kunt bepalen welke onderwerpen voor jouw organisatie interessant zijn! 

De afgelopen tijd is digitalisering van zorg in een stroomversnelling geraakt. Steeds meer organisaties zien het belang van digitale zorg in en ook de overheid zet hier sterk op in. Zo is in het nieuwe regeerakkoord de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) genoemd als doel van dit kabinet als het gaat om digitalisering van zorg en gezondheid. Dit is een voortzetting van de ingezette programma’s en beleid. Ook de inspectie zet dit jaar extra in op patiëntgerichte zorg en samenwerking waar digitalisering een belangrijke rol in speelt.

Welke congressen staan er op de agenda?

Om verder te bouwen aan digitalisering van zorg is het zaak om voldoende kennis en capaciteit aan te haken. En kennis opdoen kan dit voorjaar genoeg! De volgende congressen staan op de agenda: 

ICT&Health congres (9 mei)
Het ICT&Health congres gaat over de toekomst van de zorg, slimme zorginnovaties, technologieën en duurzame samenwerkingen. Een dag vol interactie waarbij fysiek aanwezigen in gesprek gaan over de nieuwe kansen en mogelijkheden om de veranderende zorg in de praktijk te laten werken. 

Data Driven Healthcare congres (25 mei)
Tijdens het Data Driven Healthcare congres komen thema’s als elektronische gegevensuitwisseling in de zorg, gepersonaliseerde zorgpaden en netwerkzorg uitgebreid aan bod. Via inspirerende keynotes en in diverse expertsessies wordt datagedreven werken vanuit Cure, Care, GGZ en Jeugdzorg belicht.

Vakbeurs Zorg & ICT (14, 15 & 16 juni) 
Tijdens de vakbeurs Zorg & ICT – onderdeel van de Dutch Health Week – zie je de laatste ontwikkelingen en innovaties die bijdragen aan de transformatie naar een duurzame en toekomstbestendige zorg.

Hoe bepaal je welke onderwerpen voor jullie interessant zijn?

Inschrijven voor alle congressen kan natuurlijk interessant zijn, maar handiger is om eerst te bedenken met welk doel je een congres wil bezoeken. Waar lopen jullie precies tegenaan? En naar welke handvatten zijn jullie op zoek? Tijdens de Slimme Zorg Estafette hebben we verschillende deelnemers gesproken over hun uitdagingen. Deze knelpunten herkennen we ook vanuit verandertrajecten die we bij zorgorganisaties doen en uit de verhalen van zorgprofessionals die de opleiding tot Digicoach of E-Nurse bij ons volgen.

  • Organisaties zijn zoekende in hoe zij implementaties van e-health écht kunnen laten slagen. Digitale vaardigheden vormen hierin een barrière, maar tegelijkertijd ook een kans. 
  • Een online omgeving met de nadruk op ondersteuning om weer gezond te participeren in de maatschappij, loopt tegen financieringsproblemen aan.
  • Een regio die al vele jaren de basis heeft gelegd voor digitale samenwerking beschikt nu over onvoldoende executiekracht om met ziekenhuizen als trekkers de volgende stap te zetten met het opschalen. 
  • ZZP’ers die in meerdere praktijken werken ervaren problemen om de lokale IT te gebruiken.

Ons advies: bedenk voor welke opgave je staat en kies vanuit daar de onderwerpen op de congressen. 

Meer weten?

Willen jullie graag aan de slag met digitalisering van zorg, maar weet je niet waar te beginnen? Neem gerust contact met ons op, wij denken graag met jullie mee!